Boerenstraatje in de Vleut, ooit puur agrarisch - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Boerenstraatje in de Vleut, ooit puur agrarisch

Geschiedenis Best, losse pagina's
Klaverhoekseweg 2
De Klaverhoekseweg is een aftakking van de Sint Oedenrodeseweg. Nummer 2 ligt op dit moment eigenlijk meer aan de Sint Oedenrodeseweg dan aan de Klaverhoekseweg, maar het is het eerste huis rechts op de Klaverhoekseweg.
Voor de oorlog kende De Vleut nog geen standaard straatnamen. Deze boerderij had toen dus wel een ander adres.
In de oorlog stond er op het perceel links van de afslag Klaverhoekseweg bij de luchtlandingen op 18 september 1944 een Duits afweergeschut. Dat heeft er naar verluidt urenlang op de overvliegende vliegtuigen geschoten.

Gedurende die dag is de boerderij op Klaverhoekseweg nummer 2 toen in brand geraakt. Onbekend is of dat door de Duitsers of door de Amerikanen is gedaan. Meest logisch is tegenvuur vanaf overliegende vliegtuigen, dus Amerikaans vuur.
De boerderij die er rond 1900 was gebouwd ging geheel verloren.
Hier ziet u een foto van de oorspronkelijke boerderij
Wat opvalt is dat het woongedeelte aan de noordzijde (links) lag. Opmerkelijk omdat de warme zuidelijke kant vaker als woonkant gekozen werd.
Deze boerderij ging op 18 september 1944 door brand verloren.

Zo ver mij bekend was deze boerderij tot december 1932 van Martinus van Kemenade (geboren 1848 te Best en overleden december 1932 te Best) en Barbara Hollander (geboren te Eerde in 1866 en overleden in 1948 te Best)
Hun foto/tekening uit waarschijnlijk 1919 hieronder. Deze foto/tekening is waarschijnlijk gemaakt naar aanleiding van hun 25 jarig huwelijk.

In 1944 ging de boerderij verloren. Alle huisraad was toen voor de veiligheid in het kippenhok opgeslagen. Dat was dus nog een gelukje. Toen ze na zes weken evacuatie terugkwamen, bleek een soldaat een granaat in het kippenhok te hebben gegooid. Vrijwel alles is toen met die granaatontploffing alsnog verloren gegaan en de bewoners (het jonge gezin van Janus en Antonia die hieronder op de foto staan) moesten op bijna nul beginnen. Alles was in een paar dagen tijd weg.
Het jonge gezin heeft na de oorlog acht jaar lang in het bakhuisje moeten wonen tot dat eindelijk hun nieuwe boerderij afgebouwd was. Er was simpelweg direct na de oorlog geen materiaal voorhanden om te kunnen bouwen. Daarbij waren er in Best meerdere gebouwen verloren gegaan en de armoede was groot.
In deze woning woonden:

Ze kregen vier kinderen:

Martien, hier midden achter op de foto, is helaas op 12 juli 2019 overleden.

U ziet ze hier op latere leeftijd:

Uiteindelijk bleef Martien in de boerderij wonen en trouwde met Rina. In maart 2017 wonen ze nog altijd in het rechter gedeelte van de boerderij.

De boerderij na de herbouw:

Het woongedeelte is nu wel naar de zuidkant verplaatst. De foto is gemaakt in de tijd van de antennes op het dak. Het linkergedeelte is schuur en opslag.

Hier de trots van de boer van welleer, een pracht van een peerd.

We zien hier Martien van Kemenade (?) op de Hooikar
In 1975 ploegde Martien nog met het paard:

De boerderij op het midden van de foto staat in 2017 nog altijd aan de Sint Oedenrodeseweg. Het staat rechts van de boerderij als u vanaf de Sint Oedenrodeseweg kijkt. De bomen zijn in een forse storm verloren gegaan. Vijf gingen er toen tegelijk om.

\
De boerderij op 9 maart 2017. De voormalige stal is nu woonhuis van een dochter van Martien en Rina.

Terug naar de inhoud