Fotograaf en betrokken Bestenaar - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Fotograaf en betrokken Bestenaar

Noud Aartsen (1932 - 2010)


Noud was fotograaf en heeft heel bewust de grote veranderingen in en rond Best in kaart gebracht. Zijn foto's van het Brabantse land kregen regionale bekendheid en hij heeft daarom ook elders heel wat fotoreportages van veranderingen mogen maken.
Noud zag de ruilverkaveling, maar ook de aanleg van de A2/E9 als een ramp voor het Brabantse land. Dankzij mede zijn inspanningen is de A2 bij Best dan ook verdiept aangelegd.
Hij probeerde daarbij nog nét op tijd vast te leggen hoe het ooit was. Vaak was hij al te laat en legde hij slechts vast hoe het oude gesloopt werd. Zo is de vernietiging van wat nu de wijken Heuveleind/Heivelden door hem treffend vastgelegd. Alles wat daar was, is vernietigd en afgevoerd. Een heel gebied werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt waarna er werd gebouwd alsof het nooit anders dan een grote vlakte was.

Helaas is Noud vaak vergeten om aan te geven waar iets wat hij in beeld bracht precies was of wie er op de foto staan.
Zo zijn er veel foto's waarbij slechts bij benadering van kan worden gezegd waar het was. Mooie foto, maar je mist dan de link met het heden. Een bijna gesloopte boerderij zonder adres indicatie is in mijn ogen helaas een lege huls. Bij veel foto's mist het verhaal en kunnen we het alleen met het beeld doen. Prachtige beelden, maar ik had zo graag ook het verhaal erachter gelezen. Wie woonden er, wat is er ooit gevestigd geweest? Wie staat er op de foto? Wat waren belangrijke gebeurtenissen voor dat gebouw of de mensen die er woonden en werkten?
De collectie van Noud is na zijn overlijden naar zijn uitdrukkelijke wens overgegaan naar de BrabantCollectie.

Er staan nu via de site van BrabantseCollectie de nodige foto's online, maar dan als deel van een officiële collectie onder zijn naam.
Het zijn eigenlijk altijd zwart wit foto's en zoals gezegd, bij veel foto's is niet te herleiden waar de foto precies genomen is. Soms denk je dat je even verderop nog wel zo'n foto kan maken. Misschien... met net zo'n talent, kan dat ook wel.
Het is jammer dat ik hier op de site zijn foto's (nog) niet mag plaatsen. Ik heb er heel bewust één wel geplaatst. Een huisje aan de Hoofdstraat in Best. Gewoon, omdat een site met foto's over Best niet zonder in ieder geval één foto van Noud Aartsen kan. Ik ben nu bezig met BrabantCollectie om te vragen of we hier een afspraak over kunnen maken.
Terug naar de inhoud